Ειδήσεις & Ανακοινώσεις

Ειδήσεις & Ανακοινώσεις

Επίθεση δασκάλων μέσω Facebook

Ανησυχία από τα αλλεπάλληλα κρούσματα online φραστικής βίας στις ΗΠΑ

Πηγή: SIGMA Live

Το τελευταίο διάστημα αναφέρονται όλο και πιο συχνά περιστατικά κατά τα οποία εκπαιδευτικοί αναρτούν υποτιμητικά και προσβλητικά σχόλια για τους μαθητές τους στο Facebook ή στα προσωπικά τους ιστολόγια.
Αναστάτωση έχουν προκαλέσει τα αλλεπάλληλα κρούσματα φραστικής βίας εναντίον μαθητών στις Ηνωμένες Πολιτείες από τους ίδιους τους δασκάλους τους. Το τελευταίο διάστημα αναφέρονται όλο και πιο συχνά περιστατικά κατά τα οποία εκπαιδευτικοί αναρτούν υποτιμητικά και προσβλητικά σχόλια για τους μαθητές τους στο Facebook ή στα προσωπικά τους ιστολόγια. Το πιο πρόσφατο κρούσμα σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν μια δασκάλα αποκάλεσε τους μαθητές της «μελλοντικούς εγκληματίες». Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, μια συνάδελφός της είχε παρομοιάσει τους μαθητές της με «σακούλες μικροβίων», ενώ άλλοι εκπαιδευτικοί έχουν αποκαλέσει τα παιδιά «ζώα».

«Θα γίνετε εγκληματίες»

Την περασμένη Παρασκευή μια δασκάλα της Α΄ τάξης του δημοτικού σχολείου Πάτερσον, στο Νιου Τζέρσι, τέθηκε σε διαθεσιμότητα επειδή ανάρτησε υποτιμητικά σχόλια για τους μαθητές της στο προφίλ της στο κοινωνικό δίκτυο Facebook. Στην επίμαχη ανάρτηση, η δασκάλα αποκαλούσε τους μαθητές της -έξι και επτά ετών- «μελλοντικούς εγκληματίες», προσθέτοντας ότι αισθάνεται σαν «δεσμοφύλακας σε φυλακές» όταν τους κάνει μάθημα.

Οι αντιδράσεις
Σύμφωνα με την εφημερίδα του Νιου Τζέρσι «The Record», η εν λόγω εκπαιδευτικός απομακρύνθηκε όταν οι γονείς των μαθητών πληροφορήθηκαν την ανάρτησή της και διαμαρτυρήθηκαν έντονα στον διευθυντή του σχολείου, ζητώντας να φύγουν τα παιδιά τους από την τάξη της. Ο πρόεδρος του Σχολικού Συμβουλίου της περιοχής, Θίοντορ Μπεστ, δήλωσε ότι η δασκάλα τέθηκε σε διαθεσιμότητα, διότι «το περιστατικό δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στο σχολείο, τα οποία παρεμπόδισαν τη λειτουργία της μονάδας». Χαρακτήρισε δε τις επίμαχες αναρτήσεις ως «απογοητευτικές και απαράδεκτες». Επισήμως, η δασκάλα βρίσκεται σε «διοικητική άδεια μετ’ αποδοχών», σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής, στην οποία επισημαίνεται ότι για το ζήτημα «διενεργείται έρευνα».

«Στιγμάτισε τα παιδιά μας»

Πολλοί από τους γονείς χαρακτήρισαν τα σχόλια της δασκάλας «σοκαριστικά», «αντιεπαγγελματικά», «επιβλαβή» και «ρατσιστικά». «Τα παιδιά μας ταράχθηκαν από αυτές τις αναρτήσεις.
Θα μεγαλώσουν πιστεύοντας ότι έχουν ήδη στιγματιστεί ως εγκληματίες», δήλωσε η Βίκυ Γουάιτ-Φράνκλιν, μητέρα ενός επτάχρονου κοριτσιού που φοιτά στο σχολείο. «Όταν οι άνθρωποι δείχνουν τόσο μεγάλη απαξίωση για τη δουλειά τους, πρέπει να απομακρύνονται από τις αίθουσες διδασκαλίας, ανεξαρτήτως της προϋπηρεσίας τους», δήλωσε η Νταρλίν Μόρις, η οποία εργάζεται ως Συνήγορος των Γονέων στο σχολείο.
Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του τοπικού Σχολικού Συμβουλίου, δεν είναι η πρώτη φορά που δάσκαλος του σχολείου προβαίνει σε παρόμοια σχόλια για τους μαθητές του. «Έχω ακούσει και στο παρελθόν ότι υπήρξαν σχόλια όπως αυτό, όχι απαραίτητα στο Facebook. Πολλές φορές τα παιδιά αποκαλούνται «ζώα» (από τους δασκάλους)», αποκάλυψε ο κ. Μπεστ.

«Επιδημία» προσβλητικών σχολίων

Οι αναρτήσεις εκπαιδευτικών με υποτιμητικά σχόλια για τους μαθητές τους έχουν πληθύνει το τελευταίο διάστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Την περασμένη εβδομάδα, η μητέρα μιας επτάχρονης μαθήτριας από το Σικάγο κατηγόρησε το δάσκαλο της κόρης της ότι την τράβηξε φωτογραφία με το κινητό του, με σκοπό να την αναρτήσει στο Facebook, επειδή θεώρησε ότι… τα μαλλιά της ήταν «αστεία».
Τον περασμένο Αύγουστο, μια εκπαιδευτικός από λύκειο της Μασαχουσέτης εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, λόγω των σχολίων που είχε αναρτήσει στο Facebook, στα οποία αποκαλούσε τους μαθητές της ως «σακούλες μικροβίων» και τους γονείς τους «ξιπασμένους και αλαζόνες». Επιπλέον, μια καθηγήτρια Αγγλικών σε λύκειο της Πενσιλβανίας τέθηκε σε αναγκαστική άδεια το Φεβρουάριο, και σήμερα κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά της, επειδή αποκάλεσε τους μαθητές της «τεμπέληδες κλαψιάρηδες», σε ανάρτηση που έκανε στο προσωπικό της ιστολόγιο.

Προτεινόμενες ερωτήσεις για συζήτηση: 

  • Θεωρείτε ότι έχουν το δικαίωμα οι εκπαιδευτικοί να εκφράζουν τη γνώμη τους για τους μαθητές, όποια και αν είναι αυτή (ακόμη και αν είναι πιο ήπια), μέσω κοινωνικών δικτύων; 
  • Τι πρόβλημα δημιούργησε στους μαθητές, στους γονείς και στην εκπαιδευτικό η συγκεκριμένη ανάρτηση;
  • Δείτε την κατάσταση από την πλευρά των μαθητών, της εκπαιδευτικού, του σχολείου, των γονιών.  
  • Υπάρχει ευθύνη των χρηστών των κοινωνικών δικτύων για τα σχόλια που αναρτούν στο προφίλ τους; 
  • Θα άλλαζε κάτι, αν αυτά τα άσχημα σχόλια τα έκανε με κάποιον γνωστό της, αντί στη σελίδα της στο Facebook;
  • Πώς θα το χειριζόσασταν εσείς, αν ήσασταν η Διεύθυνση του σχολείου;
  • Μπορούμε να προλάβουμε τέτοια φαινόμενα; 
  • Συγκρίνετε με το άρθρο: «Αποβολή μαθήτριας για γκρουπ στο Facebook»

Επιμέλεια Μικαέλλα Λοίζου

elGreek
Scroll to Top