Ειδήσεις & Ανακοινώσεις

Ειδήσεις & Ανακοινώσεις

Συνέδριο: Καταπολεμώντας την Παραπληροφόρηση μέσω της Παιδείας για τα Μέσα

Κατηγορία: Ανακοινώσεις

Tο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το ευρωπαϊκό έργο Horizon 2020 Co-Inform, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο διοργανώνουν διήμερο συνέδριο το οποίο εστιάζει στη συζήτηση του θέματος της καταπολέμησης της παραπληροφόρησης μέσω της Παιδείας για τα Μέσα. Υποστηρικτής του συνεδρίου, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Το συνέδριο «Καταπολεμώντας την παραπληροφόρηση μέσω της Παιδείας για τα Μέσα», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λεμεσό, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση διάφορων κοινωνικών ομάδων για το θέμα αυτό και στην παρουσίαση μεθόδων και εργαλείων για την καλλιέργεια κριτικής σκέψης και την ορθότερη χρήση των διαδικτυακών μέσων επικοινωνίας. Το συνέδριο θα περιλαμβάνει δημόσιες συζητήσεις με διακεκριμένους ομιλητές, διαδραστικές δραστηριότητες, και βιωματικά εργαστήρια για ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Σκοπός

Οι «εναλλακτικές ειδήσεις» και η γενικότερη εξάπλωση της παραπληροφόρησης αποτελεί μια σημαντική κοινωνική απειλή που διεισδύει σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Οι ψευδείς ειδήσεις και οι παραπλανητικές αφηγήσεις είναι προκλήσεις που απαιτούν συνεχή παρακολούθηση και εποπτεία. Είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε σοβαρά αυτό το ζήτημα, να ευαισθητοποιηθούμε και να προωθήσουμε τον προβληματισμό σε θέματα παραπληροφόρησης και Παιδείας για τα Μέσα.

Συμμετοχή

To συνέδριο είναι ανοιχτό σε άτομα που ενδιαφέρονται να διευρύνουν τις γνώσεις τους για το ζήτημα της παραπληροφόρησης και της αντιμετώπισής της. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν παράλληλα, διαδραστικά εργαστήρια για μαθητές δημοτικής εκπαίδευσης, νέους (ηλικίας 18-24), εκπαιδευτικούς, δημοσιογράφους, και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Λόγω περιορισμένων θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας βάσει προ-εγγραφής. Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι δωρεάν.

Τα εργαστήρια για τους μαθητές δημοτικής εκπαίδευσης και τους εκπαιδευτικούς θα διεξαχθούν στα Ελληνικά, ενώ τα εργαστήρια για δημοσιογράφους και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, καθώς και οι δημόσιες συζητήσεις, θα διεξαχθούν στα αγγλικά.

Πληροφορίες Συνεδρίου

Πού: Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου · Χάρτης

Πότε: 7 – 8 Ιουνίου 2019

Παρασκευή, 7 Ιουνίου: Η πρώτη μέρα του συνεδρίου θα αρχίσει με βιωματικά εργαστήρια για μαθητές δημοτικού και νέους 18-24 ετών. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει μία δημόσια συζήτηση με προσκεκλημένους ομιλητές με τίτλο:“What can we do as a society to limit the spread of misinformation online?”.

Σάββατο, 8 Ιουνίου: Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου ξεκινά με δημόσια συζήτηση σχετικά με την παραπληροφόρηση και την Παιδεία για τα Μέσα. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν θεματικά βιωματικά εργαστήρια, τα οποία θα εστιάσουν στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο και θα απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς, δημοσιογράφους, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και νέους 18-24 ετών. Θα παρουσιαστούν επίσης αφίσες από ερευνητικά προγράμματα τα οποία ασχολούνται με την παραπληροφόρηση.

Σύνδεσμοι

Φωτογραφικό Υλικό

elGreek
Scroll to Top