Ειδήσεις & Ανακοινώσεις

Ειδήσεις & Ανακοινώσεις

Ροζ βίντεο στιγμάτισε 14χρονη

Το βίντεο έστειλε η ανήλικη σε συμμαθητή της, αυτός το απέστειλε σε φίλο του και εν τέλει βρέθηκε στα χέρια τρίτου προσώπου,το οποίο το δημοσιοποίησε

Πηγή: Εφημερίδα Πολίτης

Ηχηρά μηνύματα προς όλους και εν προκειμένω στους εφήβους, αγόρια και κορίτσια, για το πόσο επικίνδυνο είναι να ανταλλάσσουν ακόμα και μεταξύ τους ή να διαρρέουν υλικό άσεμνου περιεχομένου μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, έστειλε ο δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας Νικόλας Γεωργιάδης. Το δικαστήριο απασχόλησε υπόθεση που αφορούσε μια κατηγορία διανομής υλικού παιδικής πορνογραφίας, στην οποία κατηγορούμενος κατά τον επίδικο χρόνο και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2016 ήταν πρόσωπο ηλικίας 15 ετών. Σύμφωνα με τα γεγονότα για τα οποία ο 18χρονος σήμερα κατηγορούμενος δήλωσε παραδοχή, τον Δεκέμβριο του 2015 του απεστάλη βίντεο μερικών δευτερολέπτων από 14χρονη συμμαθήτριά του, στο οποίο εμφανιζόταν να αυνανίζεται. Τον Ιανουάριο του 2016 ο ίδιος ο κατηγορούμενος απέστειλε το βίντεο σε κάποιον φίλο του, το οποίο αργότερα διαπιστώθηκε πως όχι μόνο διέρρευσε σε τρίτο πρόσωπο, αλλά εντοπίστηκε να φιγουράρει και σε ιστοσελίδα πορνογραφικού περιεχομένου για ενήλικες.

Διευκρινιστικά σημειώνεται ότι έγινε δεκτό από την κατηγορούσα αρχή ότι το τρίτο πρόσωπο δεν σχετιζόταν ούτε ήταν γνωστός με τον κατηγορούμενο.Για τη διαρροή έλαβε γνώση άλλος συμμαθητής και φίλος της 14χρονης τον Ιανουάριο του 2017, ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε τη μητέρα της ώστε να ζητήσει από την Αστυνομία να διαγράψει το βίντεο και παράλληλα να προβεί σε καταγγελία.

Η τιμωρία

Λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά από ελαφρυντικούς παράγοντες και κυρίως την ηλικία του κατηγορουμένου όταν διέπραξε το αδίκημα, το δικαστήριο έκρινε ότι στην προκειμένη περίπτωση θα εξυπηρετούσε τον σκοπό της τιμωρίας και η επιβολή της ποινής της έκδοσης διατάγματος κηδεμονίας με όρους κοινοτικής εργασίας. Έτσι προχώρησε και διέταξε εκτέλεση κοινοτικής εργασίας χωρίς αμοιβή για συνολική διάρκεια 40 ωρών, ενώ το διάταγμα κηδεμονίας θα έχει ισχύ για ένα έτος.Στην αγόρευσή του ο συνήγορος Ηλίας Στεφάνου παρέπεμψε στην έκθεση του Γραφείου Ευημερίας, η οποία εμφανίζει τον κατηγορούμενο να είχε αποβληθεί διά παντός από το ιδιωτικό σχολείο στο οποίο φοιτούσε όταν έγινε γνωστό το συμβάν, χωρίς να του παρασχεθεί το δικαίωμα να ακουστεί. Σήμερα είναι τελειόφοιτος σε άλλο ιδιωτικό σχολείο με άριστες επιδόσεις, ενώ διαπρέπει και στον αθλητισμό.

Ο κ. Στεφάνου εισηγήθηκε επίσης ότι ο κατηγορούμενος ήταν ανώριμος κατά τη διάπραξη του αδικήματος και ως εκ τούτου δεν υπολόγισε τις συνέπειες των πράξεών του, ότι ουδέποτε πίεσε ή εξανάγκασε τη 14χρονη να του στείλει το βίντεο καθώς αυτό έγινε με δική της πρωτοβουλία και ότι δεν ευθυνόταν ο ίδιος για τη διαρροή.

Μηνύματα δικαστηρίου

Επιβάλλοντας την τιμωρία της κοινοτικής εργασίας, ο δικαστής έστειλε μηνύματα που πρέπει να φτάσουν στα αφτιά της κοινωνίας και κυρίως των ανηλίκων. Συγκεκριμένα τοποθετήθηκε αναφέροντας τα ακόλουθα:

«Είναι φυσικό παιδιά που βρίσκονται στην εφηβεία να αρχίζουν να εξερευνούν τη σεξουαλικότητά τους. Αυτό αφορά ασφαλώς και τα δύο φύλα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα. Επειδή όμως είναι ακόμη παιδιά, χρήζουν προστασίας και καθοδήγησης. Η καθοδήγηση θα πρέπει να γίνεται με ειλικρίνεια και με άξονα ότι και τα δύο φύλα είναι ίσα και δικαιούνται να έχουν την ίδια αντιμετώπιση όσον αφορά τις επιλογές και τις αναζητήσεις τους. Πολλοί έφηβοι θα βιώσουν μεταξύ τους διαφόρων ειδών σχέσεις. Κάποιοι θα έχουν και ολοκληρωμένες σχέσεις. Αυτό είναι αναπόφευκτο. Έχει όμως σημασία η κατανόηση, από πλευράς τους, ότι η ανάπτυξη υγειών ερωτικών σχέσεων προϋποθέτει αλληλοσεβασμό, ειλικρίνεια, εμπιστοσύνη και σεβασμό της προσωπικότητας και της ιδιωτικότητας του άλλου.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία τρόπων άμεσης επικοινωνίας, που σε προηγούμενες δεκαετίες ήταν αδιανόητη. Αυτό είχε θετικά και αρνητικά επακόλουθα. Η ιδιωτική μας ζωή πλέον βρίσκεται στο διαδίκτυο μέσω φωτογραφιών, μηνυμάτων ή βίντεο τα οποία μοιραζόμαστε με άλλα πρόσωπα, κάποτε υπεύθυνα και κάποτε ανεύθυνα. Σχέσεις ολόκληρες γεννιούνται, κτίζονται, ολοκληρώνονται ή καταστρέφονται διαδικτυακά. Ο ενστερνισμός της άμεσης ηλεκτρονικής επικοινωνίας, χωρίς επιφυλάξεις, έχει αυξήσει τη ροή και τον αριθμό πληροφοριών, προσωπικών και μη, που μοιραζόμαστε επί καθημερινής βάσεως με άλλα πρόσωπα. Πολλές φορές τα πρόσωπα αυτά είναι, στην πραγματικότητα, άγνωστα σε μας. Αν η επικοινωνία γινόταν πρόσωπο με πρόσωπο και όχι μέσω οθόνης, ίσως να μην μοιραζόμασταν κάποιες πληροφορίες ή δεδομένα. Ως λήπτες πληροφοριών, επίσης αδυνατούμε πολλές φορές να αντιληφθούμε πότε θα ασκήσουμε εχεμύθεια και πότε όχι.

Είμαι σίγουρος ότι το πρόβλημα με πρόσωπα εφηβικής ηλικίας είναι μεγαλύτερο. Οι επιδράσεις (και πιέσεις) που δέχονται από τον κοινωνικό τους περίγυρο είναι μεγαλύτερες, οι αντιστάσεις τους μικρότερες. Η πρόσβασή τους σε πλατφόρμες επικοινωνίας είναι στην πραγματικότητα ανεξέλεγκτη. Οι σεξουαλικοί πειραματισμοί μέσω διαδικτύου πρέπει να αποθαρρύνονται. Μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορούν να επιφέρουν. Οι πλατφόρμες επικοινωνίας και οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης στην πραγματικότητα δεν είναι χώροι ιδιωτικοί ούτε διασφαλίζουν την ιδιωτικότητά μας.

Το σφάλμα του κατηγορουμένου ήταν να μην αντιληφθεί τη σοβαρότητα της πράξης του να διανείμει το βίντεο που του απέστειλε η παραπονούμενη. Το γεγονός ότι περιήλθε στην κατοχή του λόγω δικής της λανθασμένης επιλογής είναι δεδομένο. Ο κατηγορούμενος όμως δεν τη σεβάστηκε. Το γεγονός αυτό επιδρά επιβαρυντικά στην ποινική του ευθύνη. Επιβαρυντικά επιδρούν και οι επιπτώσεις της πράξης του στην παραπονούμενη, η οποία προφανώς εξευτελίστηκε.

Τούτων λεχθέντων, επενεργούν ως μετριαστικοί παράγοντες στην ποινική του ευθύνη, ως προς τις περιστάσεις διάπραξης, η απουσία απειλών ή διαδικτυακού εκφοβισμού της παραπονούμενης, πριν και μετά τη διάπραξη, ή η στοχοποίησή της με σκοπό την εξασφάλιση του βίντεο. Επίσης δεν ανάρτησε ο ίδιος το βίντεο στην ιστοσελίδα όπου εν τέλει κατέληξε. Προέβη σε περιορισμένη διανομή σε άλλο πρόσωπο χωρίς πρόθεση απόκτησης χρηματικού ή άλλου οφέλους.

Ως προς τις προσωπικές του περιστάσεις, έλαβα υπόψη μου το λευκό του ποινικό μητρώο και την άμεση παραδοχή του, που δείχνει έμπρακτα τη μεταμέλειά του. Έχει εξοικονομηθεί πολύτιμος δικαστικός χρόνος και έχει αποφευχθεί περαιτέρω ταλαιπωρία της παραπονούμενης. Ο κατηγορούμενος, επίσης, από τη διάπραξη και μετά δεν επέδειξε άλλου είδους παραβατική συμπεριφορά.

Έλαβα επίσης υπόψη μου την ηλικία του κατά τον χρόνο διάπραξης. Μπορώ να δεχθώ ότι η αντίληψή του για τη σοβαρότητα της πράξης του δεν ήταν η ίδια με αυτήν ενήλικα και ότι οι αντιστάσεις του ήταν μικρότερες. Σύμφωνα με τις αγγλικές κατευθυντήριες γραμμές, όταν επιβάλλεται ποινή σε νεαρό πρόσωπο, το δικαστήριο οφείλει να έχει ως σημείο έναρξης της επιμέτρησης της ποινής την ηλικία διάπραξης. Αυτό είναι λογικό, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις άμεσης παραδοχής, γιατί διαφορετικά θα κριθεί ένας 15χρονος από έναν 18χρονο. Στην προκειμένη περίπτωση η καθυστέρηση στη δίωξη επίσης δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να καταλογιστεί στον κατηγορούμενο. Η παρέλευση χρονικού διαστήματος τριών ετών από τη διάπραξη και δύο από την καταγγελία έχει σημασία αφού ο κατηγορούμενος γίνεται σύντομα 18 ετών. Οι συνθήκες του έχουν αλλάξει, αφού είναι σχεδόν ενήλικας και τελειόφοιτος μαθητής.

Δεν παραγνωρίζω επίσης ότι λόγω της διάπραξης του αδικήματος αποβλήθηκε διά παντός από το σχολείο στο οποίο φοιτούσε με αποτέλεσμα να πρέπει, σε χρόνο καίριο για άτομο της ηλικίας του, να προσαρμοστεί σε νέο σχολικό περιβάλλον αγωνιώντας ταυτόχρονα για την επικείμενή του καταδίκη. Το γεγονός ότι είναι άριστος μαθητής με κατεύθυνση στη ζωή του αυξάνει την αγωνία του ιδίου αλλά και των γονέων του. Αναγνωρίζω ότι η αποβολή του από το σχολείο ήταν σοβαρή εξωδικαστική τιμωρία.

Έχοντας κατά νου τα όσα αναφέρονται και στο άρθρο 20 του Ν. 91(Ι)/2014, κρίνω ότι δεν ενδείκνυται η επιβολή ποινής φυλάκισης. Μετά από μελέτη της κοινωνικοοικονομικής έκθεσης που ετοιμάστηκε για τον κατηγορούμενο και αφού έλαβα υπόψη μου τα γεγονότα της υπόθεσης, καταλήγω ότι κατάλληλη ποινή σε σχέση με την κατηγορία που αντιμετωπίζει είναι η έκδοση διατάγματος κηδεμονίας με όρους κοινοτικής εργασίας. Ο κατηγορούμενος, παρά τις κάποιες επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από τον συνήγορό του, έχει ήδη συγκατατεθεί στην επιβολή όρων κοινοτικής εργασίας και έχω ικανοποιηθεί ότι είναι πρόσωπο κατάλληλο για εκτέλεση κοινοτικής εργασίας. Δεν κρίνω ότι η παρούσα περίπτωση είναι τέτοια που θα δικαιολογείτο η επιβολή προστίμου. Τέτοια ποινή θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα». 

elGreek
Scroll to Top